Uitdagende Sudoku Variaties

Sudoku Varianten zijn Sudoku’s waaraan ik in samenhangende velden allerlei extra eigenschappen heb toegevoegd. Alleen door rekening te houden met de logische regels van deze extra eigenschappen zijn deze Sudoku Varianten, in combinatie met de normale Sudoku logica, uniek op te lossen.

 • WoordDoku

  uitdagende sudoku variatie

  Een WoordDoku is een variant van een Uitdagende Sudoku Variatie. In plaats van verschillende cijfers bevat een WoordDoku verschillende letters. Deze letters zijn zodanig gekozen dat hiermee een betekenisvol woord als extra oplossing van deze Sudoku wordt gevormd.

   

  Er zijn twee vormen van de WoordDoku met betekenisvolle woorden als extra oplossing. Dat is de WoordDoku waarvan het gevormde woord uit precies het aantal verschillende letters bestaat als de roostergrootte van de Sudoku. Een dergelijk woord wordt een isogram genoemd, zoals het woord NACHTFILM (negen verschillende letters).

  De andere vorm is een WoordDoku, waarbij een betekenisvol woord wordt gevormd dat uit meer letters bestaat dan de roostergrootte van de Sudoku, maar waarbij het aantal verschillende letters ook precies dezelfde is als de roostergrootte van de Sudoku, bijv. het woord WINDRICHTING (12 letters in totaal, waarvan precies negen verschillende letters). Dit soort woorden wordt gevormd in genummerde velden van de WoordDoku.

   

  Een variant van de WoordDoku betreft woorden uit een andere taal, bijv. de LatijnseWoordDoku.

   

  Een andere variant van de WoordDoku is de PaardenSprongDoku. Een PaardenSprongDoku bevat één of meer groepen van 3 bij 3 samenhangende velden. In de buitenste acht velden ontstaat, via de paardensprong van het schaakspel, een betekenisvol woord van acht verschillende letters, als de letter in het middelste veld van deze groep er niet bij hoort. Hoort deze letter er wel bij dan is het de laatste letter van een woord van negen verschillende letters.

   

  Een laatste variant is de KlinkerMedeklinkerDoku. Deze educatieve Sudoku variant heeft een aantal gemarkeerde velden die alleen klinkers en/of medeklinkers kunnen bevatten.

   

  Een WoordDoku kan één of meer groepen bevatten met de eigenschappen van een Educatieve Sudoku Variatie, zoals een palindroom, een kloon, een spiraaltje of puzzelstukjes, of zoals met klinkers en medeklinkers (een variant op de EvenOnevenDoku).

   

  Gratis voorbeeld

   

  Om een indruk te krijgen van een WoordDoku kunt een gratis voorbeeld van zo’n Sudoku puzzel downloaden. De pdf van de puzzel is interactief oplosbaar op de pc, laptop en tablet als hierop de Adobe Acrobat Reader® is geïnstalleerd. Deze puzzel bevat bovendien een mogelijke stap-voor-stap aanpak om de unieke oplossing hiervan logisch af te leiden.

   

  Beschrijving van de gratis WoordDoku

   

  Als je deze uitdagende Sudoku variatie (WoordDoku) hebt opgelost moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de verschillende letters precies eenmaal bevatten.

   

  Deze WoordDoku bevat drie extra groepen van negen samenhangende velden, gemerkt A, B en C, die deze verschillende letters ook precies eenmaal moeten bevatten. De velden, gemerkt met een stip, zijn gemeenschappelijke velden van twee groepen. Zonder deze drie groepen heeft deze WoordDoku, met deze 25 gegeven letters, 646 verschillende oplossingen.

   

  Door regelmatig gebruik te maken van de eigenschap van deze drie groepen kan je de unieke oplossing van deze WoordDoku logisch afleiden.

   

  U kunt deze gratis Sudoku Variatie downloaden via het formulier hieronder.

   

  De catalogus met de beschikbare WoordDoku’s en diens varianten is bij deze gratis puzzel gevoegd. In deze catalogus staat van alle beschikbare WoordDoku’s beschreven hoe deze puzzel op te lossen. In de puzzel zijn de letters vervangen door een *. In de echte puzzel zijn natuurlijk wel de juiste letters gegeven.

   

  Type s.v.p. uw (voor)naam + e-mailadres en klik op verzenden. U ontvangt dan direct een link waarmee u het gratis product als pdf kunt downloaden. Sudoku Variations mag u mailen met informatie over interessante Sudoku producten. U kunt zich altijd uitschrijven. Uw gegevens worden niet gedeeld met derden.

   

  Ik wens u veel hersenprikkelend Sudoku puzzelplezier,

   

  Folkert van der Meulen Bosma.


  download de gratis WoordDoku met catalogus