Sudoku Specials

Sudoku Specials zijn Sudoku’s waaraan ik in samenhangende velden allerlei extra eigenschappen heb toegevoegd. Alleen door rekening te houden met de logische regels van deze extra eigenschappen zijn deze Sudoku Specials, in combinatie met de normale Sudoku logica, uniek op te lossen.

 • ToetsDoku

  sudoku special

  Een ToetsDoku is een speciale Sudoku variatie. Het is een combinatie van een toets met meerkeuzevragen en een Sudoku variatie (standaard, uitdagend en/of educatief). De unieke oplossing van de Sudoku kan alleen logisch worden afgeleid met behulp van de extra gegeven cijfers, die afkomstig zijn van de goede antwoorden van het aantal meerkeuzevragen van de gekoppelde toets. Dit kan een toets zijn van elk vakgebied, dat zich leent voor het toetsen met meerkeuzevragen.

   

  Gratis voorbeeld

   

  Om een indruk te krijgen van een ToetsDoku kan je een gratis voorbeeld van zo’n Sudoku puzzel downloaden.

   

  Onderstaand tref je de beschrijving van de Sudoku aan. Het gratis voorbeeld bevat de meerkeuzevragen en de op te lossen Sudoku met de tien extra gegeven cijfers.

   

  Als je deze uitdagende Sudoku variatie hebt opgelost moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten.

   

  Deze Sudoku bevat vier extra groepen van negen samenhangende velden, gemerkt A t.e.m. D, die de cijfers 1 t.e.m. 9 ook precies eenmaal moeten bevatten.

   

  Er zijn al 15 cijfers gegeven, maar in totaal heeft deze Sudoku 25 gegeven cijfers. De overige tien cijfers zijn afkomstig van de juiste antwoorden op de aan deze Sudoku gekoppelde toets met negen meerkeuzevragen. Deze cijfers moeten komen in de velden A1, A9, B5, C6, E2, E8, F7, G9, I1 en I9.

   

  Elk cijfer is gekoppeld aan de Sudoku met behulp van de verwijzing naar diens veldnaam, waarin dit cijfer moet worden ingevuld (bijv. is bij meerkeuzevraag 1 het juiste antwoord dan staat daar bijv. 4 E8. Het cijfer 4 moet dan worden ingevuld in veldnaam E8.

   

  Er is een antwoordtabel toegevoegd om te controleren of je alle 10 vragen hebt beantwoord en/of dat je geen dubbele veldnamen hebt ingevuld.

   

  De meerkeuzevragen van deze ToetsDoku betreffen het maken van een zo goed mogelijke schatting van tien redactiesommen. Zonder deze vier groepen heeft deze Sudoku, met deze 25 gegeven cijfers 175 verschillende oplossingen.

   

  Door regelmatig gebruik te maken van de eigenschap van deze vier groepen kunt u de unieke oplossing van deze uitdagende Sudoku variatie logisch afleiden. Veel succes met het beantwoorden van de meerkeuzevragen van deze uitdagende ToetsDoku variatie en veel hersenkrakend Sudoku puzzelplezier.

   

  De meerkeuzevragen

   

  In een tabel staan tien meerkeuzevragen, elk met vier antwoordmogelijkheden (a, b, c en d), die betrekking hebben redactiesommen. Er is maar één antwoord juist. Je moet dus van elke vraag het juiste antwoord vinden. Achter elk meerkeuze antwoord staat een cijfer en een veldnaam van de Sudoku waarin het cijfer achter het antwoord van jouw keuze moet worden ingevuld.

   

  Als je bijvoorbeeld bij vraag 1 denkt dat keuzemogelijkheid b het goede antwoord is dan moet je onder vraag 1 in de antwoordtabel het cijfer 4 en daaronder de veldnaam E8 invullen.

   

  Als je alle vragen hebt beantwoord controleer dan in jouw antwoordtabel of je geen veldnamen meervoudig hebt ingevuld, en er dus één of meer veldnamen ontbreken. Als dit het geval is ga dan terug naar de vragen die een meervoudig ingevulde veldnaam hebben opgeleverd. Herhaal dit totdat je exact de 10 verschillende veldnamen in jouw antwoordtabel hebt staan. Vul dan de gevonden cijfers in de bijbehorende veldnamen van de op te lossen Sudoku in.

   

  Je kunt dan de unieke oplossing van de gekoppelde Sudoku logisch gaan afleiden, waarbij je rekening moet houden met eigenschap van de vier extra groepen.

   

  Wees nauwkeurig: als je één of meer onjuiste antwoorden geeft krijg je niet de juiste oplossing van deze Sudoku. Als je ergens tijdens het oplossen van deze Sudoku vast komt te zitten moet je teruggaan naar de vragen en nagaan welke vraag/vragen je onjuist hebt beantwoord.

   

  De ToetsDoku kan ook worden gekoppeld aan opdrachten van trainingen of van speur- en puzzeltochten. Met een ToetsDoku worden zowel de kennis en het inzicht van een dergelijk vakgebied op elk gewenst niveau getoetst, evenals het logisch redeneren en analytisch vermogen op basis van de Sudoku regels. De moeilijkheidsgraad van een ToetsDoku wordt o.a. bepaald door het vereiste kennisniveau van de toetsvragen, van het aantal toetsvragen en van de moeilijkheidsgraad van de Sudoku.

   

  Een maatwerk ToetsDoku wordt in nauw overleg met een opdrachtgever gemaakt. De opdrachtgever geeft het gewenste moeilijkheidsniveau aan en levert de meerkeuzevragen met de antwoorden aan, waarbij uiteraard ook het enige goede antwoord zit . Deze vragen met antwoorden worden verwerkt in een uitdagende ToetsDoku.

   

  Hebt u interesse om een maatwerk ToetsDoku te laten maken? Stuur dan een e-mail naar folkert@sudoku-variations.com met uw contactgegevens. Ik neem dan contact met u op om e.e.a. te gaan afstemmen. U kunt deze gratis ToetsDoku downloaden via het formulier hieronder.

   

  Type s.v.p. uw (voor)naam + e-mailadres en klik op verzenden. U ontvangt dan direct een link waarmee u het gratis product als pdf kunt downloaden. Sudoku Variations mag u mailen met informatie over interessante Sudoku producten. U kunt zich altijd uitschrijven. Uw gegevens worden niet gedeeld met derden.

   

  Ik wens u veel hersenprikkelend Sudoku puzzelplezier,

   

  Folkert van der Meulen Bosma.


  download de gratis ToetsDoku