Educatieve Sudoku Variaties

Sudoku Varianten zijn Sudoku’s waaraan ik in samenhangende velden allerlei extra eigenschappen heb toegevoegd. Alleen door rekening te houden met de logische regels van deze extra eigenschappen zijn deze Sudoku Varianten, in combinatie met de normale Sudoku logica, uniek op te lossen.

 • SpiraloDoku's

  educatieve sudoku variatie

  Een SpiraloDoku is een Educatieve Sudoku Variatie met één of meer groepen van negen samenhangende velden waar vanuit het middelste veld de 9 verschillende cijfers uitwaaieren in een spiraalvorm, in hun natuurlijke volgorde.

   

  Deze natuurlijke volgorde kan zowel oplopend als aflopend zijn, en kan bij elk willekeurig cijfer beginnen.

   

  De uitwaaierrichting kan naar boven, naar rechts, naar onder of naar links zijn, en bij het eerste uitwaaierveld met de klok mee of tegen de klok in uitwaaieren.

   

  Een SpiraloDoku kan één of meer groepen bevatten met de eigenschappen van een andere Educatieve Sudoku Variatie of van een Uitdagende Sudoku Variatie.

   

  Gratis voorbeeld

   

  Om een indruk te krijgen van een SpiraloDoku kunt een gratis voorbeeld van zo’n Sudoku puzzel downloaden. De pdf van de puzzel is interactief oplosbaar op de pc, laptop en tablet als hierop de Adobe Acrobat Reader® is geïnstalleerd. Deze puzzel bevat bovendien een mogelijke stap-voor-stap aanpak om de unieke oplossing hiervan logisch af te leiden.

   

  Beschrijving van de gratis SpiraloDoku

   

  Als je deze Educatieve Sudoku Variatie (SpiraloDoku) volledig hebt ingevuld moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten.

   

  Deze 9 bij 9 SpiraloDoku bevat twee dezelfde spiraaltjes (A en B).

   

  Als bijv. veld C2 het cijfer 3 moet bevatten dan moet veld E8 ook het cijfer 3 bevatten, enz.

   

  Aan deze SpiraloDoku zijn drie groepen van negen velden toegevoegd, die ook de cijfers op dezelfde positie moeten bevatten (C, D en E).

   

  Als bijv. veld I2 van deze SpiraloKloonDoku het cijfer 8 moet bevatten dan moet ook de velden F5 en C8 het cijfer 8 bevatten, enz.

   

  Zonder deze extra groepen heeft deze SpiraloKloonDoku, met de 6 gegeven cijfers, meer dan 1.000 verschillende oplossingen.

   

  Door regelmatig gebruik te maken van de eigenschap van deze extra groepen kan je de unieke oplossing van deze SpiraloKloonDoku logisch afleiden.

   

  U kunt deze gratis Sudoku Variatie downloaden via het formulier hieronder. De catalogus met de beschikbare SpiraloDoku’s is bij deze gratis puzzel gevoegd. In deze catalogus staat van alle beschikbare SpiraloDoku’s beschreven hoe deze puzzel op te lossen. In de puzzel zijn de cijfers of letters vervangen door een *. In de echte puzzel zijn natuurlijk wel de juiste cijfers of letters gegeven.

   

  Type s.v.p. uw (voor)naam + e-mailadres en klik op verzenden. U ontvangt dan direct een link waarmee u het gratis product als pdf kunt downloaden. Sudoku Variations mag u mailen met informatie over interessante Sudoku producten. U kunt zich altijd uitschrijven. Uw gegevens worden niet gedeeld met derden.

   

  Ik wens u veel hersenprikkelend Sudoku puzzelplezier,

   

  Folkert van der Meulen Bosma.


  download de gratis SpiraloDoku met catalogus