Educatieve Sudoku Variaties

Sudoku Varianten zijn Sudoku’s waaraan ik in samenhangende velden allerlei extra eigenschappen heb toegevoegd. Alleen door rekening te houden met de logische regels van deze extra eigenschappen zijn deze Sudoku Varianten, in combinatie met de normale Sudoku logica, uniek op te lossen.

 • KloonDoku

  educatieve sudoku variatie

  Een KloonDoku is een Educatieve Sudoku Variatie met twee of meer groepen van samenhangende velden met dezelfde vorm en met de cijfers of letters op dezelfde positie in elke groep. Een KloonDoku kan één of meer groepen bevatten met de eigenschappen van een andere Educatieve Sudoku Variatie of van een Uitdagende Sudoku Variatie. Een variant van de KloonDoku is de SpiegelDoku. Een SpiegelDoku bevat koppels van twee groepen met samenhangende velden met dezelfde vorm, maar waarin de cijfers zijn gespiegeld t.o.v. een horizontale as en/of een verticale as en/of een diagonale as.

   

  Gratis voorbeeld

   

  Om een indruk te krijgen van een KloonDoku kunt een gratis voorbeeld van zo’n Sudoku puzzel downloaden. De pdf van de puzzel is interactief oplosbaar op de pc, laptop en tablet als hierop de Adobe Acrobat Reader® is geïnstalleerd. Deze puzzel bevat bovendien een mogelijke stap-voor-stap aanpak om de unieke oplossing hiervan logisch af te leiden.

   

  Beschrijving van de gratis KloonDoku

  Als je deze educatieve Sudoku variatie (SpiegelDoku) hebt opgelost moeten elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal bevatten.

   

  Deze Sudoku bevat twee extra groepen van negen samenhangende velden, gemerkt A en B, die de cijfers 1 t.e.m. 9 ook precies eenmaal moeten bevatten. De cijfers in deze twee groepen zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar.

   

  Als bijv. voor groep A logisch kan worden afgeleid dat het veld, gemerkt A het cijfer 7 moet bevatten moet het cijfer 7 ook komen in het overeenkomstige veld van groep B (= het veld, gemerkt B). Dit geldt ook voor de velden in groep B, die eerder logisch kunnen worden afgeleid dan de overeenkomstige velden in groep A.

   

  Zonder deze twee extra groepen heeft deze Sudoku, met deze 28 gegeven cijfers, 7 verschillende oplossingen. Door regelmatig gebruik te maken van de eigenschap van deze twee groepen kan je de unieke oplossing van deze uitdagende Sudoku variatie logisch afleiden.

   

  U kunt deze gratis Sudoku Variatie downloaden via het formulier hieronder. De catalogus met de beschikbare KloonDoku’s is bij deze gratis puzzel gevoegd. In deze catalogus staat van alle beschikbare KloonDoku’s beschreven hoe deze puzzel op te lossen. In de puzzel zijn de cijfers of letters vervangen door een *. In de echte puzzel zijn natuurlijk wel de juiste cijfers of letters gegeven.

   

  Type s.v.p. uw (voor)naam + e-mailadres en klik op verzenden. U ontvangt dan direct een link waarmee u het gratis product als pdf kunt downloaden. Sudoku Variations mag u mailen met informatie over interessante Sudoku producten. U kunt zich altijd uitschrijven. Uw gegevens worden niet gedeeld met derden.

   

  Ik wens u veel hersenprikkelend Sudoku puzzelplezier,

   

  Folkert van der Meulen Bosma.


  download de gratis Kloondoku met catalogus