Educatieve Sudoku Variaties

Sudoku Varianten zijn Sudoku’s waaraan ik in samenhangende velden allerlei extra eigenschappen heb toegevoegd. Alleen door rekening te houden met de logische regels van deze extra eigenschappen zijn deze Sudoku Varianten, in combinatie met de normale Sudoku logica, uniek op te lossen.

 • AfhankelijkheidsDoku's

  educatieve sudoku variatie

  Een AfhankelijkheidsDoku is een Educatieve Sudoku Variatie met twee of meer Sudoku’s, die geheel of gedeeltelijk op een bepaalde manier van elkaar afhankelijk zijn om de unieke oplossing van alle van elkaar afhankelijke Sudoku’s logisch te kunnen afleiden.

   

  Een voorbeeld van een AfhankelijkheidsDoku met twee afhankelijke Sudoku’s is:

   

   

  In dit voorbeeld bevinden de cijfers in de diagonalen zich in dezelfde positie.

   

  Als bijv. A9 = 7 dan is J9 = 7. In Sudoku B bevatten de overeenkomstige velden van de groepen met dezelfde kleur het cijfer van het veld in Sudoku A + 1.

   

  Hierbij geldt 9 + 1 = 1.

   

  Als bijv. A4 = 3 dan is J4 = 3 + 1 = 4, en als I8 = 9 dan is R8 = 9 + 1 = 1.

  Een AfhankelijkheidsDoku kan één of meer groepen bevatten met de eigenschappen van een andere Educatieve Sudoku Variatie of van een Uitdagende Sudoku Variatie.

   

  Gratis voorbeeld

   

  Om een indruk te krijgen van een AfhankelijkheidsDoku kunt een gratis voorbeeld van zo’n Sudoku puzzel downloaden. De pdf van de puzzel is interactief oplosbaar op de pc, laptop en tablet als hierop de Adobe Acrobat Reader® is geïnstalleerd. Deze puzzel bevat bovendien een mogelijke stap-voor-stap aanpak om de unieke oplossing hiervan logisch af te leiden.

   

  Beschrijving van de gratis AfhankelijkheidsDoku

   

  09000 ADINL: Twee afhankelijke 9 bij 9 Sudoku’s met 4 uitwisselbare cijferparen

   

  Als je deze twee afhankelijke 9x9 Sudoku’s juist hebt opgelost bevatten in Sudoku A en in Sudoku B elke kolom, elke rij, en elk blok van 3 bij 3 velden de cijfers 1 t.e.m. 9 precies eenmaal.

   

  Deze 2 Sudoku’s zijn op de volgende manier van elkaar afhankelijk: Per Sudoku zijn er 4 koppels van 2 verschillende cijfers gevormd, die onderling uitwisselbaar zijn.

   

  Bijvoorbeeld: in Sudoku A correspondeert het gemarkeerde veld D2, dat het cijfer 3 bevat, met het gemarkeerde veld M2 in Sudoku B, dat het cijfer 5 bevat. De cijfers 3 en 5 zijn onderling uitwisselbaar. Dit betekent dat, daar waar in Sudoku A of Sudoku B het cijfer 3 of 5 al is ingevuld (of later kan worden ingevuld) de corresponderende velden deze Sudoku’s het cijfer 5 of 3 moeten bevatten.

   

  Voorbeeld: het gemarkeerde veld N9 in Sudoku B bevat al het cijfer 5, dus moet in blauw veld E9 van Sudoku A het cijfer 3 worden ingevuld, etc. (zie ook veld C3 van Sudoku A, etc.).

   

  Sudoku A heeft met de 24 gegeven cijfers 211 verschillende oplossingen en Sudoku B, met de 19 gegeven cijfers, meer dan 1.000 verschillende oplossingen. Door de juiste aan elkaar gekoppelde cijfers logisch af te leiden zijn beide Sudoku’s, in wisselwerking met elkaar, uniek oplosbaar. Onderstaande tabel helpt u daarbij.

   

   

  U kunt deze gratis Sudoku Variatie downloaden via het formulier hieronder. AfhankelijkheidsDoku‘s is bij deze gratis puzzel gevoegd. In deze catalogus staat van alle beschikbare AfhankelijkheidsDoku’s beschreven hoe deze puzzel op te lossen. In de puzzel zijn de cijfers of letters vervangen door een *. In de echte puzzel zijn natuurlijk wel de juiste cijfers of letters gegeven.

   

  Type s.v.p. uw (voor)naam + e-mailadres en klik op verzenden. U ontvangt dan direct een link waarmee u het gratis product als pdf kunt downloaden. Sudoku Variations mag u mailen met informatie over interessante Sudoku producten. U kunt zich altijd uitschrijven. Uw gegevens worden niet gedeeld met derden.

   

  Ik wens u veel hersenprikkelend Sudoku puzzelplezier,

   

  Folkert van der Meulen Bosma.


  download de gratis AfhankelijkheidsDoku met catalogus